editie 2018

De verhalen uit de Decamerone

‘De minnaar en het wijnvat’.  Het verhaal van Peronella en haar minnaar Giannello, wordt verteld door Walter Smits.
Ivo Vereecken vertelt ‘Het zingen van de nachtegaal‘.  Zonder twijfel één van de mooiste verhalen uit de Decamerone.   In dit verhaal betrapt Messer Lizio di Valbona zijn dochter met Ricciardo Manardi.
‘Het calendarium van Sint-Juttemis’.  Paganino uit Monaco schaakt de vrouw van meester ricciardo van Chinzica.  Zodra deze laatste er achter komt waar zij zich ophoudt, trekt hij naar het rovershol, sluit vriendschap en  vraagt zijn vrouw terug… Peter Meuris vertelt dit als geen ander.
Het stoutste verhaal valt te beurt aan Patrica Gobien.  In ‘De staart van de merrie‘ onderneemt Don Gianni – op verzoek van oompje Pietro – een poging om diens vrouw in een merrie om te toveren.
Een onvoorstelbaar ingewikkeld verhaal is ‘de beddendans’.  Twee jongemannen overnachten in een herberg.  Eén van hen kruipt in bed met…
Peter Geerts vertelt het op een klare wijze en de visuele voorstelling door de rest.
Tot slot brengt Claudia van Gyseghem het verhaal over Masetto uit Lamporecchio die doet alsof hij doofstom is en zich aanbiedt aan als tuinman in een klooster: ‘de tuinman en de nonnen‘.

De oude muziek

Docenten en studenten uit het Stedelijk Mechels Conservatorium, richting oude muziek, brengen werk met hun traverso.
De traverso is de voorloper van de dwarsfluit. De aanblaastechniek is ongeveer dezelfde maar de klank is zachter en warmer.  De gaatjes in het instrument worden, zoals bij de blokfluit, gesloten door de vingers en niet met kleppen zoals bij de dwarsfluit. Voor de traverso is er vooral oude muziek beschikbaar, uit de renaissance en barok, omdat het instrument toen erg populair was.  Maar er is natuurlijk ook leuke hedendaagse muziek.  Met dit instrument kan je ook gemakkelijk in ensembles spelen, met meerdere muzikanten samen.

Het muzikale programma op de Tichelrij

Op vrijdagavond: werk van Blavet en Mozart.
Op zaterdagavond: werk van Blavet, Marais en Quantz.
Muzikanten: Lien Keppens, Vibeke Nielsen, Peter Otto en Sien Huybrechts.

Sien Huybrechts
studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Barthold Kuijken en Frank Theuns waar zij afstudeerde met grote onderscheiding.  Ondertussen maakt zij deel uit van verschillende gereputeerde ensembles zoals La Petite Bande, B’rock, Les Talens Lyriques, … en verzorgde ze verschillende cd opnames.

Vibeke Nielsen
geboren in Denemarken,  getogen in België, woont al 18 jaar in Mechelen.  Speelde in haar jonge jaren dwarsfluit. Na bijna een kwarteeuw heeft ze de muzikale draad weer opgepakt en gezocht naar een instrument dat zachter en houtiger klinkt: de traverso.  Studeert bij Sien Huybrechts aan het Conservatorium in Mechelen en speelt mee in ‘Kwintessens’, een ensemble van een vijftal traversostudenten van Sien.  Kwintessens was te horen op Alba Nova en brengt muziek van de 18de eeuw zoals Johan Joachim Quanz.

Mechelen, poort op de zee.
Langs de kaden van de Dijle.

In de marge van het event vindt ook een historische stadswandeling in Mechelen plaats.  (Stadsgids: Frans De Wachter.)  De wandeling gaat van de Zoutwerf tot op de Tichelrij.  De deelnemers krijgen daar een toelichting over het leven en werken op een mosselschuit in de vorige eeuwen.  (René Van Horen, vzw Tolerant)

Programmaboekje Decamerone 2018