acteurs ’20

De vertelsters en vertellers van de editie 2020 staan onder regie van Tinne Pauwels.


Tinne Pauwels (regisseur)

Tinne zette haar eerste stappen op het toneel toen ze zes was, in de rol van een engeltje. Typecasting heet dat in het jargon. Toen ze 11 was, begon de liefde voor het toneel plaats te ruimen voor de saxofoon. Op terugreis uit Amerika in 2006 viel haar oog op een boekje getiteld “Much ado about nothing” van de hand van ene W. Shakespeare en de toneelmicrobe sloeg weer toe! Na wat wikken en wegen schreef ze zich in de klas van Thessy Moerenhout aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Na vijf jaar spelplezier aan het conservatorium konden de eerste stappen gezet worden in het Mechelse amateurtheater, bij de Aloude Rederijkerskamer De Peoene.
Echter, de theatermicrobe beet zo hard, dat spelen alleen niet genoeg bleek. Met “Denk aan mij” maakte Tinne haar regiedebuut in 2013 bij toneelkring Labyrint uit Elewijt. In 2016 studeerde ze af in cursus Regie aan de Stedelijke Academie van Lier met de productie “Chushingura”, een Japans historisch stuk van eigen hand. Sindsdien maakte ze verschillende voorstellingen waaronder “Boiling Frog” (2017), “Als ’t kindje binnenkomt” (2018), “Black Comedy” (2019), “Slaapkamerverhalen” (2019) en “Hedda Gabler” (2020). Voor de jeugdvoorstelling “R+J” (2019) schreef ze haar tweede stuk.

Tinne vertelt ‘De beddendans’ op zaterdagavond boven The Chapel.


Dirk Van Ranst

Hij is gepassioneerd door toneel en vertellen. Hij volgde een opleiding toneel aan het conservatorium van Mechelen en is al negen jaar actief bij Theater De Peoene. Hij bracht op vraag van de initiatiefnemers de vertellers samen.
Dirk vertelt ‘De beddendans’ op vrijdagavond boven The Chapel.


Marina Stockx

Marina Stockx behaalde in 1980 het diploma van onderwijzeres en werkt sindsdien in het Buitengewoon Onderwijs te Mechelen. In de loop der jaren volgde ze dictie, voordracht, toneel, dwarsfluit en zang aan het Conservatorium in Mechelen. Verder staat ze regelmatig op de planken als actrice of presentatrice. Bij de vzw Progebraille leest ze vrijwillig al vele jaren wekelijks boeken in voor slechtzienden . Ook in de filmclub is ze de vaste stem van dienst. Het mag geen toeval heten dat zij in 2000 werd gevraagd om het leven van Edith Piaf gestalte te geven op de scène. Als actrice en zangeres stond ze in het muziektheaterstuk “Edith en Simone” van De Nieuwe Speling. Wegens groot succes werd dit stuk in 2001 hernomen in het Fakkelteater te Antwerpen. Zovele jaren later wordt Marina nog steeds gevraagd om Piaf te vertolken, samen met haar vaste begeleider Jo Braet. Ondertussen zijn er nog een Brassens- en een Elixir d’amour  programma bijgekomen. Tijdens de zomermaanden kan je haar ook regelmatig horen op de muziekboot van Malinska.
Marina vertelt ‘Het zingen van de nachtegaal’ op vrijdagavond op het Terras aan de Dijle.


Claudia Van Gysegem

Volgens haar moeder liep ze pas  op 18 maanden, maar babbelen en zingen deed ze reeds vanuit haar wieg. Als kind was ze al begeesterd door woord en spel en kon je haar vinden in het conservatorium, de academie, de muziekles en op de planken. Die passie ging nooit meer weg. Acteren, schrijven, zingen, dansen…. eens gebeten door de microbe,  blijft ze bij je. Heel dicht. Voor altijd. Heerlijk toch?
Ze is ondertussen een vaste waarde geworden onder de Decamerone-vertellers.
Claudia vertelt ‘De tuinman en de nonnen’ op zaterdagavond op de Mosselschuiten.


Lien Wauters – Van der Taelen

Ze groeide op tussen boeken, zetletters en drukpersen in boekhandel en drukkerij De Kern in Aalst waar ze als kind ooit Louis Paul Boon ontmoette. Het was de ideale biotoop waar de liefde voor de literatuur ontwaakte.  Na haar studies vertaling en literaire vertaling Frans en Italiaans aan de Erasmus Hogeschool en het Centre européen de traduction littéraire – waar ze ondermeer les kreeg van Frans Denissen (Decamerone) – baatte ze de boekhandel verder uit tot eind de jaren 90.  Haar vrije tijd vult ze met (klassieke) muziek, musea, lange duurlopen en, jawel, … letteren. Vandaag geeft ze in haar huidige professionele omgeving wekelijks exposés voor groepen of een groot publiek. Zij volgt Woordkunst en ‘storytelling’ aan de Akademie voor podiumkunsten in Aalst.
Lien vertelt ‘De minnaar in het wijnvat’ op zaterdagavond in The Chapel.


Erna Stockx

Erna behaalde in 1980 haar diploma schoonheidszorgen esthetiek aan het Coloma instituut te Mechelen. Ze volgt momenteel een opleiding zorgkundige te Oostende, de stad waar ze sinds tien jaar woont. Speelde in de jaren 1986 tot 1989 in tal van producties bij het toneelgezelschap de Dijlezonen samen met haar zus Marina. Ze nam ook enkele rollen op bij het EWT theater in Deurne, en het Zeemanshuis te Antwerpen in een regie van Alex Van Aeken. Ze heeft zich ook jaren verdiept in de beeldhouwkunst en schilderkunst aan de academie te Anderlecht.
Erna vertelt ‘Het zingen van de nachtegaal’ op zaterdagavond op het Terras aan de Dijle.


Ludo Keppens

Humor is sinds 12 januari 1960 zijn grote liefde. Volgde later de opleiding lachcoach bij de Belgische Lachacademie. Houdt van groenten en volgde improvisatietheater bij Inspinazie. Vertellen in het Engels is bij hem een ramp. Volgde een opleiding storytelling. Luistert naar radio Klara en blijft verwonderd over mensen. Volgt de opleiding Cabaret en Comedy in het conservatorium. Volgt ook pianoles. Is voorlopig niet verder op zoek naar opleidingen. Wil er eerder iets mee doen. Vertelt al af en toe voor kinderen in de bibliotheek. En overleeft het.
Ludo vertelt ‘Belcolore en de pastoor’ op zaterdagavond in Maison Panhard.


Mathias Ghesquiere

Is Mechelaar sinds enkele jaren, en woonde bovendien steeds in de omgeving. Mathias volgde drie jaar woord aan het conservatorium van Mechelen met specialiteit ‘story telling’ en kreeg zo de smaak van het vertellen te pakken. Boeken en verhalen zijn altijd al een passie geweest. Oude boeken en nog oudere verhalen des te meer.
Mathias en Carolien brengen ‘Het verhaal van Bishr’ uit de Haft Paykar en Arabische gedichten in Casa Bellofiore op vrijdag- en zaterdagavond.


Carolien Milis

Carolien keek en kijkt graag naar theater, professioneel en amateur. Zelf op een podium staan, gebeurde nog niet vaak maar door een gekke kronkel in de levensloop volgde ze enkele jaren geleden een regie-opleiding aan de SAMWD te Lier. Enkele regie’s in Heist-op-den-Berg en Hallaar staan op haar naam maar stilaan begint het te kriebelen om zelf ook op de planken te staan. Hopelijk kan haar deelname aan Decamerone één van de eerste positieve ervaringen worden. 
Carolien en Mathias brengen ‘Het verhaal van Bishr’ uit de Haft Paykar en Arabische gedichten in Casa Bellofiore op vrijdag- en zaterdagavond.


Véronique Versweyveld

Is een dame met vele hobby’s. Ze volgt tangoles, welsprekendheid, gaat geregeld naar het theater en is afgestudeerd voor toneel aan het conservatorium van Mechelen. Zij maakt deel uit van het theatergezelschap De Peoene.
Véronique vertelt ‘De minnaar in het wijnvat’ op vrijdagavond in The Chapel.


Frank Mathay

Frank werd in Wenen (Oostenrijk) geboren in 1976. Na wat omzwervingen kwam hij uiteindelijk in Oostende terecht waar Theater aan Zee hem een liefde voor toneel bezorgde. Daarenboven schrijft hij al sinds jonge leeftijd poëzie. In 2009 verhuisde hij naar Mechelen, waar hij zes jaar toneel volgde aan het conservatorium. Nadat zijn leerkracht hem einde 2013 kon overtuigen om eindelijk iets met zijn poëzie te doen, begon Frank regelmatig op te treden op vrije podia in het Antwerpse zoals De Zomer van Antwerpen, De Sprekende Ezels en Ballonnenvrees. Uiteindelijk verzeilde hij eind 2014 in het Poëziebordeel, eerst als MC en uiteindelijk als vaste dichter. Onder hun vleugels trad hij op in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hij blijft ook actief in de toneelwereld, zoals The Life of Mechelen in ’t Arsenaal en bij toneelkring De Peoene.
Frank brengt ‘Het calendarium van Sint-Juttemis’ op zaterdagavond in Maison Panhard.


Jan Vanhavenberge

Jan, bouwjaar 1946, taal is zijn ding en zijn beroep (neen, geen onderwijs). Via amateurtoneel en inlezen van boeken voor blinden kwam hij op het Decameronespoor. 
Jan vertelt ‘Belcolore en de pastoor’ op vrijdagavond in Maison Panhard.


Maarten Vrenken

Henricus Cornelis “Maarten”, is ondanks zijn vele namen een gewone jongen uit het zuiden van Nederland, die na zijn studies in Leuven neergestreken is in het Mechelse. Als echte Renaissance man, zingt, speelt, schrijft en maakt hij muziek. Na zijn omzwervingen als acteur en regisseur in het studententheater van Leuven, speelt hij sinds vorig jaar mee bij het Theatergezelschap “De Peoene”.  Hij hoopt alle talenten in te kunnen zetten om van “Decamerone aan de Dijle” dit jaar een groot succes te maken.
Maarten vertelt ‘Rendez-vous in het badhuis’ op vrijdagavond op het Terras aan de Dijle.


Ann Vandervorst

Volgde dictie  en literatuur aan het conservatorium in Mechelen. Werkte 30 jaar als logopediste in een diagnostisch centrum voor taal en leergestoorde kinderen te Gent. Sinds enkele jaren actief in de Peoene. Staat altijd klaar voor een toespraakje op feestjes. Sportief aangelegd maar moet al een beetje inboeten.
Ann brengt ‘Het calendarium van Sint-Juttemis’ op vrijdagavond in Maison Panhard.



Frank Bosmans

Geboren Mechelaar die voor zijn beroep gans Vlaanderen doorkruiste. Steeds in contact met andere mensen. Amateur-acteur in Mechelse theaters. Gepassioneerd door volksmuziek en vooral Ierse folk.  Met de folkgroep Doolin brengt hij drink- en liefdesliederen maar ook bloedstollend schone A cappella’s. Frank vertelt graag verhalen en komt via Claudia bij Boccaccio terecht. Waarvoor dank.
Frank vertelt ‘Rendez-vous in het badhuis’ op zaterdagavond op het Terras aan de Dijle.


Annelies Vertongen

Hoewel de digitale wereld waarin Annelies nu werkt weinig linken heeft met het literaire, heeft ze er wel een hele studieperiode in de literatuur op zitten. Na 13 jaar in naschoolse opleiding aan de Vilvoordse Academie voor Woord, Dans en Muziek is zij in 2007 afgestuurd in de Voordrachtkunst en Repertoirestudie. Ook aan de universiteit waren het boeken en gedichten die de focus van de opleiding Taal- en Letterkunde en later Master in de Westerse Literatuur vormde. Tijdens die opleiding was ze ook mee verantwoordelijk voor de toneelproductie van de studentenkring “Babylon” en stond ze mee op de planken!
Annelies vertelt ‘De tuinman en de nonnen’ op vrijdagavond op de Mosselschuiten.